İçeriğe geç

Hakim Arama Kararı Verebilir Mi

Arama kararı kim verir?

Sonuç olarak; Evde arama yapılabilmesi için; yargı kararıyla veya gecikmesinde sakınca bulunan hallerde Cumhuriyet savcısının yazılı emriyle, adli arama kararı veya yazılı arama emrinin verilmesi gerekir.

Hakim yakalama kararı verebilir mi?

Genel olarak, bir tutuklama emri yargı kararıyla verilir ve bu kararın infazı savcı ve kolluk kuvvetleri tarafından gerçekleştirilir. Tutuklama emrinde ayrıca kişinin tanımı, biliniyorsa kimliği, suçlanan suç ve yakalandığında götürüleceği yer yer almalıdır.

Hâkimin üstü aranabilir mi?

Hüküm eklendi. 2802 sayılı Hakimler ve Savcılar Kanunu’nun “Yakalama ve Sorgulama Usulü” başlıklı 88. maddesinde: “Suç işlemekle itham edilen hakim ve savcılar tutuklanamaz, şahısları ve ikametgahları aranamaz ve sorguya çekilemez, ancak suçüstü halleri Yargıtay’ın görev alanına girer.” denilmektedir.

Savcı konutta arama kararı verebilir mi?

Ancak, ev, iş yeri ve kamuya açık olmayan kapalı alanlardaki aramalar, yargı kararıyla veya gecikmesinde sakınca bulunan hallerde Cumhuriyet savcısının yazılı emriyle yapılabilir. Polis müdürünün yazılı emriyle yapılan aramanın sonuçları derhal Cumhuriyet savcılığına bildirilir.”

Daimi arama kararı kim verir?

V. Fiilin Cumhuriyet savcısı tarafından suç olarak kabul edildiği ancak fiili işlediği şüphesi bulunan kişilerin tespit edilemediği hallerde yetkili Cumhuriyet savcısı tarafından daimi arama kararı verilir.

Arama kararı hakim onayına sunulur mu?

Emniyet Müdürünün kararı, yirmi dört saat içinde yetkili hâkimin onayına sunulur. Bu fıkra uyarınca yapılan araç aramalarında, kişiye aramanın nedenini belirten bir belge verilir.

Hakimin tutuklama yetkisi var mı?

Hâkim, mahkeme emrini bozan davranışın suç oluşturduğuna karar verirse, delil göstermeden veya savunma yapmadan derhal tutuklama kararı verebilir.

Tutuklama emrini kim verir?

Kovuşturma evresinde, firari sanık hakkında hâkim veya mahkemece re’sen veya Cumhuriyet savcısının istemi üzerine yakalama kararı verilir (CMK m. 98/3). Kaçağın yakalanmasına ilişkin genel hükümlere göre, yakalama kararı, firari sanığın bulunmadığı yerde ceza hâkimi veya mahkeme tarafından verilebilir (CMK m. 98/3).

Yakalama yetkisi kime ait?

Tutuklama yetkisi genellikle savcıda ve kolluk kuvvetlerindedir.

Hakimlerin arabası aranır mı?

Avukatın Yargıtay’ın görev alanına giren bir suçtan dolayı suçüstü yakalanması hali hariç, avukatın üstü, taşıdığı eşyalar, arabası ve kullandığı diğer araçlar, asliye ceza mahkemesi veya sulh ceza mahkemesinin görev alanına giren ve Yargıtay’da yargılaması devam edenler dâhil olmak üzere, aranamaz.

Hâkim polise emir verebilir mi?

Ancak savcılar polise soruşturma emri verebilir. Ayrıca albaylar da dahil olmak üzere kolluk kuvvetlerinin üyelerini de soruşturabilirler. Hakimler davaları dinleyen ve karara bağlayan bağımsız yargı makamlarıdır. Polis memurlarına emir verme yetkileri yoktur.

Hâkim mi daha üst savcı mı?

Hakimler genellikle savcılardan daha üst sırada yer alırlar. Hakimlerin kararları genellikle kesindir ve yalnızca Yüksek Mahkeme tarafından bozulabilir. Savcılar Adalet Bakanlığı’na rapor verir ve yargılama yetkisine karşı itiraz edebilirler.

Arama kararına kim karar verir?

1) Sulh Ceza Hâkimi; Adli arama yapma yetkisi genellikle ceza hâkimine aittir. 2) Cumhuriyet Savcılığı: Cumhuriyet savcıları, gecikmesinde sakınca bulunan hâllerde adli arama kararı verebilirler.

Kimlerin üstü aranmaz?

Danıştay 8. Dairesi, Avukatlık Kanunu’na göre, Yargıtay’ın görev alanına giren bir suçtan dolayı bir avukatın aranmasının ancak dava dosyasında yapılabileceğini açıklığa kavuşturmuştur. Bu süre, Adalet Kanunu’nun 58. maddesi ve Anayasa’nın 2, 13 ve 124. maddelerine aykırı olarak avukat aleyhine uzatılamaz.

Mülki amir arama kararı verebilir mi?

Mülki amir, yani illerde vali veya vali yardımcısı, ilçelerde kaymakam, kolluk kuvvetlerinin talebini uygun görürse, hâkime başvurarak arama emri çıkarttırır; ancak gecikmesinde sakınca bulunan hâllerde yazılı arama emri de verebilir.

Arama kararı nasıl çıkar?

Bir karar talep etmek için, kolluk kuvvetleri öncelikle yerel makama yazılı olarak belirli bir tehlikenin varlığını kanıtlayan belgeleri sunmalıdır. Ayrıca, talepte aramanın yeri ve saati belirtilmelidir. Sivil makam talebi uygun görürse, arama emri için yargıca başvuracaktır.

Arama kararı nereden öğrenilir?

PTT entegrasyonu ile tebligatların aşamaları UYAP’tan takip edilebilecek. Kolluk kuvvetleri tarafından aranan (hakkında yakalama veya gözaltı kararı bulunan) kişilerin sorgularının doğrudan UYAP üzerinden yapılabilmesi için UYAP ve KİHBİ entegrasyonu planlanıyor.

Yakalama kararı ev arama yetkisi verir mi?

Kural olarak arama kararı olmadan arama yapılamaz; ancak istisnai durumlarda, kişinin hakkında yakalama kararı olduğu biliniyorsa, arama kararı aranmadan da evi ve işyeri aranabilir.

Arama kararı kaç gün sürer?

Arama sırasında elde edilen bilgi, bulgu ve şüpheliler hakkında, adli soruşturma ve kovuşturmalarda kullanılabilecek bu Yönetmeliğin ilgili hükümleri uygulanır. Emniyet Müdürünün kararı, yirmi dört saat içinde yetkili hâkimin onayına sunulur.

Tavsiyeli Bağlantılar: Karar Kavramı Nedir

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Gaziantep Liseli Escort